31-03-09

68) Back to Belgium (#2)

decorationDe voorbij week giet het hier in Barcelona al verschillende dagen aan een stuk, en nu de temperatuur de komende dagen nóg verder gaat dalen tot maar 10 graden, is het weer hoog tijd eventjes voet aan land in België te komen zetten (waar het sinds vandaag wél zonnig en warm is).

Vandaar dus dat ik komende week (van 4 t.e.m. 11 april) maar liefst 8 dagen uittrek om mij weer eens te goed te doen aan Belgische chocolade, mosselen, steak, brood (niet te geloven wat ze hier in Barcelona als 'brood' durven verkopen!), enz...ah, en liefst zo weinig mogelijk regen ;-)

Enfin, zaterdag om 10.55u vertrekt mijn vlucht vanuit Girona naar Maastricht, waar ik dan rond 13u zou moeten aankomen...fans op post, hahaha! Een uitgebreid verslag komt zo vlug mogelijk online.

17-08-08

14) "The biggest festival of Barcelona"

Althans, zo wordt het Festival Major de Gràcia op verschillende (Engelstalige) toeristenwebsites omschreven (zoals vb op http://www.bcninternet.com/touristinfo.php?contentid=306). Reden te meer dus om een kijkje te gaan nemen, en aangezien Norma nog altijd in Madrid zat, en Ramon zich nog aan het bezatten was op een strand ergens, besloten Diego (te aanschouwen op de foto hieronder) en ik alleen naar Gràcia af te zakken.

Het Festa Major de Gràcia (wat zoveel betekent als "Belangrijkste Feest van Gràcia") vindt elk jaar in augustus plaats in Gràcia, en is een beetje een mix tussen Pukkelpop - vanwege de traditionelere muziek en véél (heel véél) alternatieve jongeren - en Genk-on-stage, want verschillende optredens in diverse delen van de barrios (wijken) van Gràcia). Elke barrio in Gràcia (en dat zijn er zo'n 12-tal in totaal) organiseert op een bepaalde plaats (meestal de belangrijkste straat van dat gedeelte) een wijkfeest, met optredens, versierde straten, drankenstandjes, enzovoort. Gedurende het festival (dat duurt van 15-21 augustus) worden alle barrios dagelijks bezocht door een jury, die op het eind van het Festa Major de plezantste, gezelligste en best aangeklede barrio uitkiest. Het spreekt dus voor zich dat alle barrios hun uiterste best doen om hun wijk zo speciaal mogelijk aan te kleden, de goedkoopste drankjes te verkopen, enzovoort.

Hierdoor vindt zowat elke muziekliefhebber wel zijn gading in Gràcia, waar de muzikale genres (zoals ook gezien kan worden op de video hieronder) o.a. rock, hard rock, pop, folk, traditionale Catalaanse muziek, Arabische liederen, R&B, enz. omvatten. Ook wat betreft eten en drinken is diversiteit troef, gaande van typisch Catalaanse gerechten (zoals Pà-amb-tomaquet) tot Indische keuken, van Estrella Damm tot mojito's en Turkse thee.

 

Tussen de vele Erasmusstudenten en toeristen natuurlijk ook Catalanen van alle streken en leeftijden, die zich volledig lieten gaan op de Plaça del Folk (zoals ook gezien kan worden in de video hierboven), waar onder grote belangstelling (wild) gedanst werd op de tonen van Catalaanse folk, en waar verschillende oude bekenden ook bleken rond te lopen ;-).

Andere barrios (zoals de "Hard Rock barrio" in de video) vielen dan weer op door de enorme hoeveelheden punks (de reden waarom die in België niet meer te vinden zijn, komt volgens mij omdat ze allemaal in Barcelona zitten), die zich - luid schreeuwend voor Indépendència (onafhankelijkheid) en Anarquía (anarchie) - stonden te bezatten met wijn (in Coca Colaflessen van 2 liter), ondertussen wat hasj rokend (hetgeen doodnormaal blijkt te zijn in Barcelona - de politie stond erbij en keek ernaar) en ongegeneerd tegen de deuren van de huizen plassend (Louis Tobback zou het moeten weten).

Vrijdag was er meer sfeer in de verschillende straten dan zaterdagavond, toen het aftakelingsproces al begonnen was bij velen, behalve natuurlijk bij de punks, waardoor we zowel vrijdagavond als zaterdagavond Gràcia half high verlieten. En dat waren dan nog maar de 2 eerste dagen van het festival...

(meer foto's zijn te vinden door op de foto's in deze post te klikken, of indien je niet graag op foto's klikt, op http://picasaweb.google.com/dasmichiel (en dan klikken bij "Barcelona Augustus 2008")

13-08-08

12) Hoe zou het zijn met...Kate Ryan?

Goed zo blijkt hier. Sterker nog, het gaat ons Katrien (zoals rasechte Limburgse fans haar nogal eens noemen) hier in Spanje voor de wind. Haar nieuwste hit Ella elle l´a ("Ella, zij heeft het") staat in Barcelona en omstreken al weken op nummer 1 in de éxitos (de zgn. Ultratop van Spanje), en wordt hier dan ook overal gedraaid. Raar, want in België blijkt haar cover van France Gall niet echt hét verwachte schot in de roos.

decorationHet wordt allemaal nog gekker wanneer je weet dat de Spaanse Ultratop enkel uit Spaanstalige (en in sommige uitzonderlijke gevallen uit Engelstalige) songs bestaat - omdat de gemiddelde Spanjaard voorlopig nog altijd enkel Spaans spreekt. Een Franstalige coversingle van een Vlaamse artieste die in eigen land maar een gematigd succes kent, is dus op zijn minst zéér uitzonderlijk te noemen in de geschiedenis van de Spaanse muzieklijsten.

"Waarom heeft Kate Ryan dan zoveel succes hier in Spanje?" hoor ik je nu denken. Misschien ligt (een deel) van de verklaring in de lyrics van het liedje; het refrein (het enige dat de meeste radioluisteraars meestal verstaan :-D) is namelijk Ella elle l´a ou ou ou ou, enz.

Nu wil het toeval (?) net dat ella in het Spaans "zij" betekent, dus het is perfect mogelijk dat de gemiddelde Spanjaard Ella ella (of m.a.w. "zij, zij") verstaat, en daaruit concludeert dat het liedje over een meisje moet gaan dat verder niet bij naam wordt genoemd ("Aaaah, juist, dat moet het zijn Michiel :-D!"). Indien je zelf nog andere verklaringen zou hebben voor dit opmerkelijk en uitzonderlijk gegeven in de Spaanse muziekgeschiedenis (buiten: "Ze is blond en daar houden Spanjaarden van!" of "Ja, het is omdat ze hier niet met haar knie zwengelt!"), laat het mij dan vooral weten.

Enfin, ons Katrien heeft het ondertussen al begrepen; de komende maanden is de kans zeer klein dat je haar in België tegenkomt. Nee, daarvoor moet je naar Spanje.