29-04-09

71) Jai Ho!

decorationUiteindelijk heb ik er dan ook aan moeten bezwijken aan dé hype van dit moment. Inderdaad, het voorbije weekend stond “Slumdog Millionaire” op het programma; de best bekeken bioscoopfilm de afgelopen weken, en bovendien ook nog eens bekroond met een hoop oscars, dus zowat een must see voor iedere zichzelf respecterende bioscoopganger.

“Slumdog Millionaire” (letterlijk vertaald: “Straathond Miljonair”) vertelt het levensverhaal van Jamal (Dev Patel), een straatjongen uit de Indiaanse sloppenwijken die tot ieders verbazing – aangezien in India straatkinderen per definitie lomp zijn – élke  vraag in “Wie wordt Euromiljonair” correct weet te beantwoorden, vooral omwille van zijn nogal turbulente verleden, zo blijkt uit de vele flashbacks gedurende de film.

Geen oscarnominatie zonder de typische en tragische liefdesromances natuurlijk (denk bijvoorbeeld ook aan Benjamin Button, nog zo´n oscarnominatie), en dit is hier het geval tussen Jamal en zijn liefje Latika – gespeeld door Freida Pinto, die zowat de grootste mannelijke fanclub op Facebook moet bezitten, en voor haar “performance” (2 woorden spreken en voor de rest voortdurend verdrietig kijken) gewoonweg een rol kreeg aangeboden in Woody Allens nieuwste film. Enige minpuntje is dat je tot op het einde van de film moet wachten om de typische Indische dansjes te kunnen aanschouwen, maar kom, het weer is veel te schoon om over die details te beginnen zeuren.

25-04-09

70) Diada de Sant Jordi.

Valentijn wordt in Barcelona maar liefst twee keer gevierd; zoals in België op 14 februari, maar bovendien nog een keer op 23 april, tijdens de Diada de Sant Jordi. Volgens de Catalaanse traditie dienen mannen op die dag aan elke vrouw die hen nauw aan het hart ligt een roos te schenken, en in ruil krijgen ze dan een boek van hun aanbidsters. Op elke hoek van de straat zijn er dan ook honderden kraampjes met boeken en rozen te vinden, en overal lopen er vrouwen over de straat met tenminst één roos in hun hand.

Vooral op de Ramblas is de Diada de Sant Jordi big business; het centrum wordt volledig afgesloten en overal worden rozen en boeken bijna aan dumpprijzen verkocht, terwijl betogers voor een onafhankelijk Catalunya (want de Diada de Sant Jordi is een Catalaanse feestdag) met de verbaasde toeristen in hun kielzog vechten om de aandacht van de verschillende nieuwszenders, die speciaal voor deze dag allen naar het centrum van Barcelona afgezakt zijn om alles live te verslaan. Gekke jongens, die Catalanen! 

20-04-09

69) Barcelona, reloaded.

 Eindelijk, na ongeveer bijna een maand laat ik weer iets van mij horen :-) Geheel terecht wel (enfin, in mijn ogen dan toch), want mijn verblijf in België was kort maar vooral zeer krachtig (vandaar dus dat ik de voorbije week wat 'recuperatie' nodig had). Allright, buckle up voor een superkorte samenvatting van een drukke week:

Zaterdag 4 april:

Om 11u stond onze vlucht op het programma vanuit Girona (op ongeveer een 45-tal minuten van Barcelona), hetgeen dus neerkwam op om 8u opstaan (en dat op een zaterdagmorgen, ongehoord!). Na een rustige rit kwam we dan uiteindelijk aan in Girona, waar we vaststelden dat mijn vriendin zowaar 8 kilo teveel in haar koffer had zitten (maar waar we - door haar onschuldige "ik ben maar een arme student"-glimlach dan toch niets voor moesten bijbetalen). Nadat we dan bijna het vliegtuig gemist hadden (de rij die te wachten stond bleek al voor het vólgende vliegtuig klaat te staan - en wij maar rustig chillen totdat ze opeens omriepen: "last call for Maastricht", hahaha) kwamen we dan toch nog stipt om 13u aan in Maastricht, waar het ontvangstcomité al klaarstond. Daarna naar huis, wat eten, en naar Genk (waar ik in 4 maanden niet meer was geweest!), wat drinken in het Carbon Hotel, en op naar Zutendaal voor wat ijs, slagroom, enz. (dit keer de échte Belgische, en geen imitatie-Spaanse).

Zondag 5 april:

Om 11u opstaan om naar Runkst te vertrekken, om dan als volwaardige supporters Isabel en haar ploeg te zien winnen tegen een stel veertigers, daarna naar Hasselt om wat middag te eten. Daarna dan weer opnieuw naar Genk, waar we 's avonds voor de verjaardag van Bompa verwacht werden in La Botte.

Maandag 6 april:

Naar Genk om wat te gaan shoppen (inderdaad, shoppen, je leest het goed!), en daarna wat niksdoen, oude video's en foto's bekijken, enzovoort.

Dinsdag 7 april:

Naar Maasmechelen (met de bedoeling bij Puccini te gaan eten, die helaas dicht was), en dan om wat tijd te verliezen (omwille van veel te regenachtig weer) wat in de shopping rondgelopen (inderdaad, twee dagen na elkaar, het einde is nabij!). Daarna dan alweer terug naar Genk, waar we in De Molen verwacht werden voor het avondeten.

Woensdag 8 april:  

Bezoek aan Leuven (met onder andere het Heilige Geestcollege, de Grote Markt, de Universiteitsbibliotheek, enz.), en daarna naar Diepenbeek voor het avondeten.

Donderdag 9 april:

Voormiddag naar Genk om nog wat inkopen te doen (vooral veel Belgische chocolade om in te voeren in Barcelona ;-)), namiddag dan naar Valkenburg en Maastricht voor wat sightseeing.

Vrijdag 10 april:

Naar mijn vriendin haar geboorteplaats in Schiedam (op zo'n goede 3 uur rijden van Genk; net naast Rotterdam), om daar wat rond te lopen, en om 20u de auto terug naar Genk te nemen (waar we - omwille van wat omweg e.d. - pas om 00.15u terug aankwamen).

Zaterdag 11 april:

Weer veel te vroeg opstaan (10u, en dat in de vakantie!) om het vliegtuig naar Girona te nemen, waar we dan om 16u aankwamen, rustig wat chillen en dan vroeg gaan slapen (net als de afgelopen week trouwens) om wat te recupereren...

Meer foto's zijn te vinden op: http://picasaweb.google.com/dasmichiel/10April2009