14-09-08

26) ¡Y que viva México!

Jawel, deze week overheersen de Mexicaanse invloeden in het centrum van Barcelona, en dan vooral in de buurt van Montjuïc en het Poble Espanyol (Catalaans voor 'Spaanse Dorp' - een soort van Bokrijk waar huisjes te vinden zijn in elke Spaanse bouwstijl), waar van 13 tot en met 19 september de Semana de México (De Week van México) plaatsvindt. Met een Mexicaanse kotgenote spreekt het dan ook voor zich dat aanwezigheid zowat verplicht is. Sterker nog, Norma had het voor elkaar gekregen dat we mochten meehelpen als 'staff' van het Fiesta de México.

En voilà, na een korte rondleiding door het Poble Espanyol vrijdagavond (en de overhandiging van een heuse 'Staff'-badge), werden we zaterdag om 13.315 verwacht aan respectievelijk de informatiestand (ik) en het winkeltje met Mexicaanse artikelen (Norma). Natuurlijk waren we -geheel volgens Catalaanse traditie- pas om 14.15u in het Poble Espanyol, net gelijk met de rest van de staff zo bleek :)

decorationEnfin, aan de informatiestand moest er in het Spaans, Catalaans, Engels, Frans en Nederlands (inderdaad, Nederlanders vind je echt overal :)) uitleg gegeven worden over de verschillende optredens, kraampjes, en de Lucha Libre. Lucha Libre is vooral in Mexico één van de meest populaire sporten, hoewel in de rest van de wereld zo goed als onbekend. Lucha Libre (voor de geïnteresseerden is er een erg volledig (Engelstalig) artikel te vinden op Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Lucha_libre) is zowat de Mexicaanse variant van de WCW in de Verenigde Staten, met dit verschil dat worstelaars hier maskers in verschillende kleuren dragen (waardoor ze een beetje gelijken op Power Rangers), en -nogal idiote- namen hebben als 'Doctor Octagón' (Dokter Achthoek) of 'Rey Mysterio' (De Mysterieuze Koning).

Pero bien, populair dus bij de mexicanos, hoewel er voor toegang tot de Lucha Libre nog eens bijbetaald moest worden (12€ voor volwassenen, 6€ voor kinderen), en dit dan nog eens bovenop de normale toegangprijs tot het Poble Espanyol en de Fiesta de México (6€ per persoon). Daardoor zat de zat de "Lucha Libre-tent" dan ook niet eens half vol, hoewel verschillende (vooral Mexicaanse) bezoekers gretig tickets kochten voor dit espectáculo único en Barcelona ("unieke spektakel in Barcelona").

Tussendoor werden we ook nog bevoorraad met eten en drinken door de cateringdienst van de organisatie, en toen na 4 uur informatiebaliewerk (bestaat dit woord?) mijn voormiddagshift eropzat (net als die van Norma trouwens), waren we net op tijd voor enkele Mariachi-optredens (zie ook video). Mariachi kan je eigenlijk het best omschrijven als een opvoering met orkest, zangers en dansende meisjes, met liedjes waar constant de woorden te quiero ("ik hou van je"), amor (liefje) en viva México ("leve Mexico") in voorkomen, tot groot jolijt van de toeschouwers die bij het horen van de desbetreffende woorden spontaan opveren en sí, que viva México ("ja, leve Mexico!") roepen.

 

Twee uur later stonden Norma en ik, gewapend met onze staff-badges, weer klaar om te beginnen aan de avondshift, dit keer aan het winkeltje (ik), en de informatiebalie (Norma). In no time waren alle sombrero's (aan 10€/stuk) daar uitverkocht, maar ook de handel in CD's van de Mariachi-zangers en T-shirts van de Semana de México liep aardig goed. Normaal gezien zou onze avondshift maar tot 22u duren, maar omdat er nog teveel werk was voor te weinig mensen, besloten Norma en ik uiteindelijk te blijven helpen tot 23.30u. Toen we om 23.40u, moe van een hele dag mee te draaien op één van de grootste Mexicaanse festivals van Barcelona, de metro in Plaça Espanya namen, was de fiesta in het Poble Espanyol nog lang niet gedaan, en stonden verschillende rasechte Mexicanen nog altijd wild te dansen op de tonen van Jarabe Tapatio; één van de bekendste Mexicaanse deuntjes (zie video hieronder). En dan zeggen dat dit zo nog een week gaat blijven duren :)

Balans van een dag meehelpen op de Semana de México: een staff-badge van het festival, gratis eten en drinken, intensieve taalcursussen in Spaans, Catalaans, Engels, Frans en Hollands, verschillende Mariachi-opvoeringen en Lucha Libres, en daar bovenop nog een kleine vergoeding. ¡Que viva México!

De Semana de México loopt nog t.e.m. 19 september in Barcelona. Meer informatie, foto's en persartikels op: http://www.semanademexico.com/2008/

Mijn foto's van het festival zijn te bekijken op http://picasaweb.google.com/dasmichiel/BarcelonaSeptember...

De commentaren zijn gesloten.