12-09-08

25) 11 September = independència!

decorationRare jongens, die Catalanen. Terwijl er op 11 september in de rest van de wereld (en dan vooral in de Verenigde Staten) niet bepaald een feeststemming heerst, wordt er in de Catalaanse regio's van Spanje (en enkel daar) gefeest en gemanifesteerd.

11 September is namelijk een feestdag in Catalunya (jeeuj, vakantie!), want elke elfde september wordt het verlies van de Catalaanse troepen tegen het Spaanse leger herdacht. In die strijd probeerde Catalunya zich los te scheuren van Spanje, met de bedoeling een onafhankelijke republiek te worden. Door hun nederlaag tegen Spanje (op 11 september dus, anders zou het nogal lullig zijn om 11 september tot ‘Indepence Day’ uit te roepen natuurlijk) kwam daar niks van in huis, hoewel Catalunya wel een autonome regio werd binnen Spanje.

 

Voor veel Catalanen is dat echter nog niet genoeg, en daarom komen ze elke 11 september in de straten van Barcelona samen om het verlies van de strijd te herdenken met optochten, betogingen, en natuurlijk feestjes (want alles is in Barcelona een excuus tot feest). 

decorationIn het centrum van de stad vind je op 11 september dan ook niets anders dan Catalaanse vlaggen, (extreem-)linkse Catalanen die luid-schreeuwend in verschillende optochten eisen voor de onmiddellijke independència ('onafhankelijkheid') van Catalunya (zie ook afbeelding van de links), anti-Spaanse t-shirts - oa met opschriften als  ‘No soc Espanyol, soc de Catalunya’ (‘Ik ben geen Spanjaard, ik ben van Catalunya’) ‘Fuck Spain’, enzovoort.

Rare jongens, die Catalanen.

De commentaren zijn gesloten.