08-09-08

23) La Rambla, een straatje zonder einde?

Rambla p'aquí, Rambla p'allá, esa la Rumba de Barcelona ("Rambla hier, Rambla daar, da's de Rumba van Barcelona") zong Manu Chao een tijdje geleden al eens over de vele Ramblas in Barcelona (zie ook video hieronder). En inderdaad, hij heeft gelijk, want in Barcelona heeft elke barrio (wijk) wel zijn eigen 'Rambla' (of in het Nederlands: dé belangrijkste - en meestal ook grootste - straat van een wijk.) Zo heb je in Barcelona o.a. de Rambla de Catalunya, de Rambla de Celler, de Rambla de Sabadell, de Rambla de Terrassa, enz.

Dé belangrijkste en meeste bekende van alle Ramblas is natuurlijk kortweg "La Rambla" ("Dé Rambla"), die zich uitstrekt van Plaça Catalunya tot aan het standbeeld van Columbus aan de oude haven.

Volgens de beschrijving op Wikipedia is La Rambla "een brede, drukke en gezellige boulevard die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers (...)Men vindt er terrasjes, dagbladenkiosken, verkopers van vogels en van reptielen, bloemenstandjes en vooral veel artiesten die hun kunsten laten zien. Bij deze laatste kunnen we de ontelbare levende standbeelden noemen die deze laan haar typisch karakter geven. Er zijn ook veel tekenaars die mensen in karikatuur natekenen." Ok, tot zover de theorie, nu tijd voor de praktijk:

decorationLa Rambla kampt namelijk met een imagoprobleem, niet bij de toeristen echter, maar vooral bij de locals. Zo bracht een onderzoek door de stad Barcelona vorige week aan het licht dat 90% van de mensen die dagelijks op La Rambla te vinden zijn, allemaal toeristen zijn - voornamelijk van Engeland, Duitsland en Frankrijk. M.a.w., slechts 10% is van Spaanse of Catalaanse afkomst, en dit omwille van verschillende redenen. Zo heb je natuurlijk de grote hordes obligate toeristen die -traag voorbij slenterend- voortdurend de weg versperren, menselijke standbeelden die de oorzaak zijn van grote ´files´ (en weeral erg storend wanneer je gehaast bent), en dan natuurlijk de vele zakkenrollers, die van dit alles zoveel mogelijk proberen te profiteren (zo erg zelfs dat een officieze leuze luidt: If you haven´t been stolen on La Rambla, you haven´t been to Barcelona!). 

decoration´s Avonds rond 23 uur, wanneer de toeristen terug in hun hotel zijn, wordt La Rambla overgenomen door dealers (vooral rond de metro-ingang bij Plaça Catalunya wordt er zowat in alles gehandeld), Pakistaners die je luid schreeuwend bier proberen aan te smeren (om dan fluisterend naar je toe te komen en te vragen of je misschien "hasj" nodig hebt "very cheap"), verkopers van Afrikaanse afkomst die je met allerleid namaakspullen proberen op te zadelen ("handtassen van Louis Vuiton voor maar 5 euro!"), en natuurlijk hoertjes. De meeste problemen situeren zich in die laatste categorie, met een heuse oorlog tussen de Spaanse hoertjes, en de Afrikaanse. Kort samengevat: de Spaanse nemen je mee naar een kamertje, terwijl de Afrikaanse het overal doen en daarom ook goedkoper zijn (voor alle duidelijkheid, ik spreek hier niet uit ervaring). Door deze zware concurrentie wordt zowat elke mannelijke nachtelijke bezoeker meermaals lastig gevallen indien hij zich op La Rambla waagt.

Natuurlijk zijn (enkel) de locals op de hoogte van al deze problemen, en werd er onlangs dan ook een actiecomité opgericht - nl. "Vrienden van de Rambla" - dat, samen met de stad Barcelona, de hele Rambla-problematiek gaat proberen aan te pakken, en wat misschien zelfs zou kunnen leiden tot een hele reorganisatie van de bekendste straat van Barcelona. Ondertussen blijft La Rambla echter een straatje zonder eindje... 

Commentaren

leuk Als Spanje-lover ben ik zoals elk jaar ook deze zomer weer naar 't zuiden afgezakt. Vorige week nog een citytrip Barcelona. Ik vind het heel leuk hoe jij de stad in je blog weet te omschrijven. DOe zo verder!

Gepost door: Julie | 08-09-08

De commentaren zijn gesloten.