19-09-08

28) Oef, een rustig weekend in het vooruitzicht...

Half september, en de aanvragen voor events beginnen allemaal tegelijk binnen te lopen hier op het kantoor in Barcelona, aangezien het hoogseizoen momenteel zo goed als gedaan is, en vooral omdat het dan minder druk (en vooral ook minder warm) is in het centrum.

decorationHet probleem is echter dat Lidia, onze laatste nieuwe aanwinst op het kantoor van Eventisimo Barcelona, momenteel voor enkele weken naar Granada is voor een extra opleiding, waardoor Jerry en ik alleen alles moeten zien te regelen, en dat met 3 verschillende evenementen in hetzelfde weekend (en dan nog uitgerekend dit weekend, of course) kan nogal eens voor problemen zorgen (maar daarover straks meer).

Momenteel zit ik namelijk midden in een evenement met een groep van 33 personen uit Litouwen (en de grote baas uit Holland) van een bekend babyvoedingbedrijf die 3 dagen in Barcelona zijn, en die in deze tijdspanne d.m.v. een overvol programma zoveel mogelijk van de stad willen zien. De hoofdcoördinatie is in handen van Stephanie, een Hollandse Eventisimo-collega uit Sevilla, maar af en toe is mijn deskundige hulp ook vereist :-D.

 decorationZo ook gisteren, toen ik na het werk verwacht werd in Club Shoko (www.shoko.biz), een hip restaurant in Japanse stijl pal tegenover Hotel Arts, één van de meest exclusieve hotels van Catalunya en omstreken (prijs per persoon per nacht voor de goedkoopste kamer: 650€, BTW niet inbegrepen) - de foto links van één van de vele aftandse Lada´s op de inrit van het hotel spreekt voor zich. Enfin, Shoko dus, waar ik om 20.51u binnengelaten werd via de VIP-ingang, mij kort voorstelde, en daarna de zaal even controleerde (gelukkig, want er bleek 1 stoel te weinig te zijn).

10 Minuten later stopte vervolgens een colonne van 9 taxi´s voor de deur van de club, en toen 6 minuten later de grote baas ook eindelijk arriveerde (net op tijd, want over Hotel Arts geraakte ik ondertussen stilaan uitgepraat), kon de groep met maar 6 minuutjes vertraging het restaurant binnengaan.

decorationVanavond om 20u word ik weer verwacht in een restaurant, dit keer El Xalet de Montjuïc (www.gruptravi.com/english/principal.asp?rest=xalet), om hetzelfde nogmaals te herhalen, en dit keer ook om mee te eten :-D.

Om 22u moet ik dan de trein zien te nemen in Plaça Catalunya, zodat ik rond 23u in Sant Cugat ben, waar Ramon zijn verjaardagsfeestje houdt. Eén uur later vertrekken we dan weer naar het centrum van Barcelona, want vanavond start daar El Mercè, het grootste festival van Barcelona (t.e.m. volgende week vrijdag). Vijf uur later (inderdaad, om 4 uur ´s morgens) word ik dan normaal gezien verwacht op de luchthaven van Barcelona om ervoor te zorgen dat Litouwers inderdaad het juiste vliegtuig nemen. Zaterdagmorgen om 8u ´s morgens begint dan weer het volgende event, waardoor ik normaal gezien ook weer fulltime mee bezig ben tot dinsdagavond. ¡Viva Barcelona!

20-08-08

16) La noche siempre es más oscura justo antes del amanecer.

Gisteren stond normaal gezien een trip naar Gràcia op het programma (inderdaad, het Festa Major de Gràcia is nog altijd bezig), maar omdat zowel Norma, Diego als ik nogal redelijk moe waren en niet echt veel zin hadden om tussen een bende rokende skinheads naar Hard Rock te gaan luisteren, hebben we Ramon maar alleen laten gaan met zijn vrienden.

joker2Norma, Diego en ik zijn in de plaats daarvan naar The Dark Knight (of, zoals hij hier genoemd wordt: El Caballero Oscuro - zie ook post nr. 4) "Batman en de Spaanse taal") gaan kijken in Sant Cugat. De film heeft alleen maar goede kritieken gekregen (hij staat met 9.2/10 helemaal bovenaan de IMDB - dé online databank voor films), en aangezien de hele film in High Definition Quality gefilmd is, zou het bijna zonde zijn dé blockbuster van de zomer van 2008 niet in el cine te gaan zien.

Meestal zijn films die voorafgegaan worden door enorme PR-campagnes (denk bijvoorbeeld aan "Snakes on a plane", "Spiderman 3", "Pirates of the Caribbean - At World´s End") een voorbode dat de film op zich niet veel te bieden heeft is, maar dat de filmmaatschappij via stunts toch nog een zo hoog mogelijke box office notering wil binnenhalen.

Site1Niets van dat alles bij The Dark Knight echter, want hoewel er wel degelijk sprake is van een Batman hype (nog versterkt door het overlijden van Heath Ledger) is de film gewoon subliem, en met zijn rauwe, cynische en psychologisch donkere ondertoon steekt deze Batman sterk af tegen Joël Schumachers kinderachtige Batman en Robin uit 1997 (met George Clooney in de hoofdrol) - en andere voorgaande Batman-verfilmingen. Enfin, een Joker-vergelijking (bovenaan de huidige Joker (Heath Ledger), en links de Joker uit 1989 (Jack Nicholsen) zegt volgens mij genoeg.

Enige minpunt is dat het in Spanje nog altijd de gewoonte is om films te dubben (en dus gisteren ook). Hierdoor gaat een deel van de Engelse spitsvondigheden verloren, en klinken de stemmen gewoon heel anders - vooral dan die van Batman.

posterHet grootste probleem van Spaanstalig-gedubde films is echter dat er geprobeerd wordt Amerikaanse namen zo Spaans mogelijk uit te spreken; om maar enkele voorbeelden te geven: "Gharbie" (i.p.v. Harvey), "Choker" (i.p.v. Joker), "Alfrè" (i.p.v. Alfred), "Comisario Ghordo" (i.p.v. Commissioner Gordon) en natuurlijk "el Ebatamobiel" (i.p.v. the Batmobile).   

In ieder geval zijn we toch van plan om de Engelse versie te gaan zien binnekort, want zelfs Norma en Diego geven toe dat de originele versie van een film altijd gewoonweg beter is (leve België met zijn ondertitels!); hoewel ´s anderendaags op het werk kunnen uitpakken met een uitspraak als "La noche siempre es más oscura justo antes del amanecer *" natuurlijk ook wel zijn charmes heeft.

Saludos de tu Caballero Oscuro.

* = "The night is always darkest before the dawn" /  "De nacht is altijd het donkerst net voor het aanbreken van de ochtend"